fbpx

Kinnisvaramaakler Lauri Esko

Lääne-Harju valla kinnisvaratehingud aastal 2020

Hea Lääne-Harju valla elanik! Kinnisvara on üks olulisemaid investeeringuid, sestap toome Sinuni informatiivse 2020 aasta Lääne-Harju valla kinnisvaraturu ülevaate. Korterite ostu-müügitehinguid veerandi võrra vähem kui varasemal aastal 2020 aastal tehti Lääne-Harju vallas kokku 217 korteri ostu-müügitehingut, mida on 58 võrra vähem kui varasemal aastal. Ligi pooled tehingud tehti Paldiski linnas. Keskmine korteri ruutmeetri hind Paldiskis oli varasema aastaga 23 € võrra tõusnud kuni 530 euroni. Korterite tehingute arvu poolest järgnesid Paldiskile Ämari 29, Rummu 24 ja Klooga 19 tehinguga. Karjakülas ja Lohusalus osteti-müüdi kortereid alla 10. Kui Ämaris ja Rummus on korterite keskmine ruutmeetri hind vastavalt 346 € ja 276 €, siis Karjakülas ületas see näitaja 700 € piiri. Lääne-Harju valla kõige kõrgema keskmine korteri ruutmeetri hinnaga – 1062 € oli Lohusalus. Ilmselt mängib siin rolli hea logistiline ja mere-äärne asukoht.

Suvilate arv on stabiilne, elamumaade huvi suurenenud

Kui Lääne-Harju valla suvilate ja elamute tehingute arvud olid 2020 varasema aastaga võrreldes sarnased, 60 suvila- ja 33 elamutehingut, siis elamumaade huvi kasvas ca kolmandiku võrra 116 tehinguni. Suvilate ruutmeetrite hinnad sõltuvad asukohast ja kaugusest merest. Kui Keila-Joal ja Tuulna külas on keskmine suvila m2 hind eelmise aasta näitel vastavalt 928 € – 943 €, siis Laulasmaal ja Meremõisa külas ulatuvad hinnad juba peaaegu 1300 € ruutmeetri kohta. Suvilate asukoha poolest on hinnatud asukoht Laulasmaa, kus tehti kolmandik kõigist suvilatehingutest. Lisaks näeb ostu-müügitehingutest, et Laulasmaa on populaarne asupaik ka elamute kui elumaade Lisaks Paldiskile jaguski elamumaa tehinguid merelähedastele kruntidele. Hinda mõjutasid lisaks asukohale ka elektri ja kanalisatsiooni olemasolu. Kallimaks osutusid elumaad Lohusalu külas, kus ruutmeetri hind oli ca 21 €, järgnesid Laulasmaa ja Kloogaranna krundid pisut alla 20 € ruutmeetri hinnaga. *Statistika tegememisel kasutati Maa-ameti andmebaase.

Huvitavat Lääne-Harju valla kinnisvaratehingute kohta aastal 2020. Kas teadsid, et Lääne-Harju valla…

…. kalleim elamumaa müüdi 303 660 € …. odavaim korter müüdi 500 € ….kalleim suvila müüdi 336 000 €

3 soovitust suvila ostmiseks ja müümiseks. Õige aeg on juba käes!

Just talv on parim aeg suveplaanide tegemiseks. Suvilas on mõnus toimetada juba esimeste soojade kevadilmadega, seega on märtsist maini kõige aktiivsem aeg suvilat uuele potentsiaalsele ostjale tutvustamiseks või ise huvilisena parimast valikust osa saamiseks. Mõtled suvila ostmisele? Talve lõpp on ideaalne, et saada aru, kuidas suvila kõige karmimates ilmastikutingimustes vastu peab. Enne suve saad uudistada:
  1. Missugune on suvila krundi seisukord vesisel aastaajal?
  2. Kuidas on suvila ligipääsuvõimalus lumisel talvel?
  3. Kas suvilas on võimalik ka talvel ööbida ja elada või seda näiteks Air b’n’b-na välja rentida?
Plaanid suvilat müüa? Enne hooaja algust, on müügisoovi korral mõistlik kontrollida dokumentatsiooni ja veenduda, et suvila potentsiaalsete huviliste silmis võimalikult atraktiivne oleks.
  1. Vaata üle dokumentatsioon. Kas sinu poolt tehtud ümberehitustööd on kajastuvad ka ehitisregistris?
  2. Kui kaua oled suvilat omanud ning kas tulenevalt müügist on vaja maksta tulumaksu?
  3. Kas suvilas on tarvis teha parendustöid, mis hinda tõstaksid?
 

Vajad kinnisvaraalast nõu või abi ostmisel/müümisel?
võta ühendust!
lauri.esko@partner.ee
+372 50 50  312