fbpx

Kinnisvaramaakler Lauri Esko

Kinnisvaratehingud Lääne-Harju vallas 2020. aastal

 

Kinnisvara on üks olulisemaid investeeringuid. Kas teadsid, et kalleim elamumaa müüdi eelmisel aastal Lääne-Harju vallas 303 660 euroga, odavaim korter 500 euroga ja kalleima müüdud suvila hinnaks kujunes 336 000 eurot.

 

Korterite ostu-müügi tehinguid veerandi võrra vähem

2020. aastal sõlmiti Lääne-Harju vallas kokku 217 korteri ostu-müügitehingut, mida on 58 võrra vähem kui eelneval aastal. Ligi pooled tehingud tehti Paldiski linnas. Keskmine korteri ruutmeetri hind Paldiskis oli varasema aastaga 23 euro võrra tõusnud kuni 530 euroni.

Korterite tehingute arvu poolest järgnesid Paldiskile Ämari 29, Rummu 24 ja Klooga 19 tehinguga. Karjakülas ja Lohusalus osteti-müüdi kortereid alla 10. Kui Ämaris ja Rummus on korterite keskmine ruutmeetri hind vastavalt 346 ja 276 eurot, siis Karjakülas ületas see näitaja 700 euro piiri.

Lääne-Harju valla kõige kõrgem keskmine korteri müügihind oli Lohusalus 1062 eurot/m². Ilmselt mängib siin rolli hea logistiline mere-äärne asukoht.

 

Suvilate arv stabiilne, huvi elamumaade vastu suur

Kui Lääne-Harju valla suvilate ja elamute tehingute arvud olid aastal 2020 varasemaga võrreldes sarnased 60 suvila- ja 33 elamutehingut , siis elamumaade huvi kasvas ca kolmandiku võrra 116 tehinguni. 

Suvilate ruutmeetrite hinnad sõltuvad asukohast ja kaugusest merest. Kui Keila-Joal ja Tuulna külas on keskmine suvila hind eelmise aasta näitel vastavalt 928943 eurot/m², siis Laulasmaal ja Meremõisa külas ulatuvad hinnad juba peaaegu 1300 euroni m² kohta. Vaatamata kõrgemale hinnale osteti enim suvilaid Laulasmaal, kus tehti kolmandik kõigist suvilatega tehingutest.

Elamumaad osutusid kallimaks Lohusalu külas (21 eurot/m²), järgnesid Laulasmaa ja Kloogaranna krundid pisut alla 20 euroga m² kohta. Hinda mõjutasid lisaks asukohale ka elektrivarustuse ja kanalisatsiooni olemasolu.

 

Õige aeg suvila ostmiseks ja müümiseks

Just talv on parim aeg suveplaanide tegemiseks. Suvilas on mõnus toimetada juba esimeste soojade kevadilmadega, seega on märtsist maini kõige aktiivsem aeg suvilat uuele potentsiaalsele ostjale tutvustamiseks või ise huvilisena parimast valikust osa saamiseks.

Kui plaanid suvilat osta, siis talve lõpp on ideaalne, et saada aru, kuidas suvila kõige karmimates ilmastikutingimustes vastu peab. Missugune on suvila krundi seisukord vesisel aastaajal? Kuidas on suvila ligipääsuvõimalus lumisel talvel? Kas suvilas on võimalik ka talvel ööbida ja elada või seda näiteks välja rentida?

Kui plaanid suvilat müüa, on enne hooaja algust mõistlik kontrollida dokumentatsiooni ja veenduda, et suvila potentsiaalsete huviliste silmis võimalikult atraktiivne oleks. Vaata üle dokumentatsioon ja kas sinu poolt tehtud ümberehitustööd kajastuvad ka ehitisregistris. Kui kaua oled suvilat omanud ning kas tulenevalt müügist on vaja maksta tulumaksu? Kas suvilas on tarvis teha parendustöid, mis hinda tõstaksid?

Statistika ülevaates on kasutatud Maa-ameti andmebaase

Vajad kinnisvaraalast nõu või abi ostmisel/müümisel?
võta ühendust!

lauri.esko@partner.ee
+372 50 50  312