fbpx

Kinnisvaramaakler Lauri Esko

Viimsi vald on endiselt atraktiivne elupaik lastega peredele

Viimsi vald on olnud lastega perele alati populaarne ja hinnatud kodurajoon. Siin on olemas kõik eluks vajalik: koolid, lasteaiad, mitmed sportimis- ja vabaaja veetmise võimalused aga ka suurlinna lähedus headeks töö- ja  karjäärivõimalusteks. Väljaarendatud infrastruktuur ning mere lähedus kajastuvad selgelt ka kinnisvara hinnas, mis on lähivaldadega võrreldes Viimsis mõnevõrra kõrgem ja hinnatum küündides pigem Tallinna tasemele. Erandiks on siin Rae vallas asuv ja Peetri alevik, mis pakub linnalähedase ja pidevalt areneva rajoonina Viimsile mõnevõrra konkurentsi ning kõnetab elupaigana samuti lastega peresid.

Viimsi valla korterid – defitsiitne kaup stabiilselt kasvava hinnaga

Viimsi kinnisvaraturu eripäraks on uusarenduste puudumine ehk fakt, et kortereid palju juurde ei ehitata. Viimsi korterid asuvad täna Tallinna korterituru mõjusfääris ja nende hinnad püsivad stabiilses kasvus ulatudes ca 2000 €/m2 piirimaile. Kui 2020. aastal oli keskmine korterite ruutmeetri hind ca 1750 €, siis praeguseks on see tõusnud juba 1855 euroni. Kõrgemat hinda, keskmiselt 2000 €/m2,  hoiavad kahe- ja kolmetoaliste korterid, kuna neid Viimsi valda uusarenduste näol hetkel juurde arendatud ei ole. Huvi ja nõudlus Viimsis ja lähistel elamise vastu aga on. Populaarseimad kinnisvaraobjektid Viimsi vallas on valdavalt paarismajad ja ridaelamud ning pigem suuremad perekorterid. Ka nende objektide puhul on ruutmeetri hind viimase aasta jooksul tõusnud ca 6%, ulatudes täna juba rohkem kui 1800 euroni. Nii korterite, paarismajade kui ridaelamute tehinguid tehti möödunud aastal enim Haabneemes. Viimsi lähistel asuvat kinnisvara ostavad eelkõige keskmisest jõukamad lastega pered, üldjuhul finantseeritakse eluaseme ost panga abil.

Vanadest suvilakruntidest uue kodu kinnistu

Viimsi lähistel leidub hulk atraktiivse asupaigaga Nõukaaegseid suvilakinnistuid, millel asub reeglina aastaringseks elamiseks kõlbmatu hoone. Täna on selliseid krundid populaarsed ja huvipakkuvad eelkõige eesmärgiga ehitada sinna uus kodu. Ka suvilaturg on kuum, kuid suvila eesmärgil otsitakse kinnistuid pigem suurematest linnadest ja alevitest eemale – vaiksemasse ja privaatsesse asukohta. Viimsi poolsaare läänerannikul, kus võib mõne kinnistu puhul isegi Tallinna maalilist panoraamvaadet nautida, on kruntide hinnatase selgelt kõrgem kui idakaldal, mille atraktiivsust vähendab Muuga sadam. Oma huvilised  ja nõudlus on aga võrdselt poolsaare mõlemas küljes. Viimsi valla elamumaades viimastel aastatel suurt hinnakõikumist toimunud ei ole, keskmine hinnatase jääb ca 50 euro juurde ruutmeetri kohta. Kruntide poolest on populaarsed Lubja ja Rohuneeme, kus on toimunud enim tehinguid. Elumajade ruutmeetri hind Viimsi vallas on aastaga paarkümmend eurot tõusnud ja jääb ca 1540 € juurde. Mõnevõrra kõrgem, 1750 eurot, on see näitaja Tammneemes. Viimsi alevikus on keskmine elumaja m² hind tehingutest lähtuvalt aga vaid 740 €. Enim elumajade tehinguid tehti Haabneeme alevikus. Huvitav fakt: Näiteks on Viimsi vallas on viimase aasta jooksul müüdud ka maja väärtusega rohkem kui 2 miljonit eurot.

Naissaar – põnev erand Viimsi kinnisvaraturul

Kuna Eesti väikesaartel- ja laidudel tehakse kinnisvaratehinguid vähe, ei ole võimalik välja tuua konkreetseid väikesaari puudutavaid  hinnatrende. Enamasti ongi saartel tehtavate tehingute korral tegemist konkreetsete erihuvidega ja -projektidega: inimesi kõnetab ekstreemsus, põnevus, privaatsus. Viimsi vallas asuva Naissaare suureks eeliseks on toimiv ühendus mandriga ning suurlinna lähedus, mis annab saarel olevatele kinnistutele põneva investeerimispotentsiaali. Privaatsust ja ekstreemsust hinnatakse aina enam ning Naissaar väikesaarena pakub võimalust olla eemal kuid säilitada linnalähedus.   Kinnisvaraekspert soovitab: 3 kasulikud näpunäidet, millele mõelda enne kinnisvara müümist  
  1. Turule vastav müügihind. Müügihinnad, mis on kuvatud kinnisvaraportaalides, ei ole reeglina reaalsed tehinguhinnad, pigem kajastavad need omanike soove. Enne oma kinnisvara müüki panekut, pea nõu asjatundjaga ja müü oma vara reaalse turuhinnaga. Õige objekti hinnastamine aitab võita rahas kui müügiajas.
  2. Dokumentatsioon. Oled korteris või majas ise midagi ümber ehitanud? Kas Sul on kõik vajalikud dokumendid tehtud muudatuste kohta olemas? Kui ei, siis tegele dokumentide korrastamisega kindlasti enne müügiprotsessi algust, kuna muidu võivad ostjal tekkida probleemid pangast laenu saamisel. Abi saamiseks ja kinnisvara dokumentatsiooni küsimuste korral pöördu julgelt spetsialisti poole.
  3. Kosmeetiline-remont. Kerge sanitaarremont võib tõsta kinnisvara müügihinda kümmekond protsenti. Vaata üle vannitoa vuugid, plekid või kriimud jms seintel. Jälgi, et tehnosüsteemid töötaks tõrgeteta. Tee objektil korralik puhastustöö ning investeeri headesse piltidesse.
  Artikli koostasid 1Partner Kinnisvara Viimsi valla maaklerid Lauri Esko ja Angela Virak. Küsimuste korral võta meiega julgelt ühendust. Loodame, et artikkel oli kasulik ning andis teile vajalikku infot. Paneme südamele, kuivõrd kinnisvara ostmine ja müümine on enamikele inimestest eluliselt oluline otsus, soovitame kaaluda professionaalset abi ning kaasata oma ala asjatundja