fbpx

Kinnisvaramaakler Lauri Esko

Enne kui kinnisvaraturul ise möllama hakata, oleks omanikul mõistlik oma ala eksperdi käest nõu küsida. Asjatundlik maakler aitab kogu müügiprotsessi juures – alates kinnisvara seadustamisest kuni notariaalsete dokumentide vormistamiseni. Ise müües võib teadmatusest hulgaliselt vigu teha.

Suvaline hinnastamine

Kuidas määrata kinnisvara hinda? Võtame kinnisvaraportaalid lahti ja hakkame võrdlema! Kahjuks just nii käituvad paljud omanikud, kes on otsustanud oma kinnisvara ise müüki panna. Enamikul juhtudel kipuvad omanikud oma kodusid ülehinnastama (isemüüjate puhul erineb reaalne hind tehingu müügihinnast päris suures mahus). On ka omanikke, kes alahinnastavad oma kodu – nendel juhtudel võidakse tehingusse jõuda tundidega. Omanik on üldjuhul õnnelik, kuni hetkeni, mil saab teada, et ta just müüs oma kinnisvara        10 000 eurot alla turuhinna.

Kinnisvara pildistamine ei tähenda, et sa tuled pärast tööd koju, võtad telefoni kätte ja hakkad klõpsima. Kahjuks loob suur osa omanike, kes on otsustanud oma kinnisvara ise müüa, enda tehtud piltidega oma kodule pigem negatiivset väärtust. Halvasti tehtud piltidega on võimalik jätta 100 000 eurot maksvast korterist 85 000eurose korteri mulje.

Pildistamise imiteerimine

Inimestega suhtlemine

Kahjuks ei ole kõik omanikud sündinud suhtlejad ja veel vähem müüjad. Kinnisvaramaakleri ülesandeks ei ole n-ö objekti inimesele maha müüa, vaid temaga professionaalsel tasemel suhelda ja selgitada välja kliendi reaalsed vajadused. Kahjuks või õnneks on kinnisvara müümine täiskohaga töö, mitte lahe hobi, mida võiks vahelduseks lõbu pärast proovida.

On levinud eksiarvamus, et kõik ostjad tahavad omanikuga suhelda – nii see ei ole. Tegelikkuses tahavad inimesed oma uue kodu valimisel aega ja rahu. Sageli ei julgeta omanikule otse välEnne kui kinnisvaraturul ise möllama hakata, oleks omanikul mõistlik oma ala eksperdi käest nõu küsida. Asjatundlik maakler aitab kogu müügiprotsessi juures – alates kinnisvara seadustamisest kuni notariaalsete dokumentide vormistamiseni. Ise müües võib teadmatusest hulgaliselt vigu teha. ja öelda, mis neile objekti juures ei meeldi. Ja mis tunne oleks sinul, kui keegi tuleks su koju ja teataks, et see köök on nii maitsetu? Isegi kui keegi julgeks selle omanikule otse välja öelda, ei saaks müügist ilmselt asja. Omanikud kipuvad kinnisvara müüki väga isiklikult võtma.

Kodu näitamine

Varjatud puuduste tuvastamine

Kahjuks ei tea paljud inimesed, kus nad elavad. „Elutoast võtsime selle suure seina maha” ja „ehitasime rõdu kinni” – need on laused, mida kinnisvaramaakler oma igapäevatöös pidevalt kuuleb. Enamik isemüüjaid (ja ka ostjaid) saavad pahatihti halva üllatuse osaliseks, kui hindaja käest laekub info, et dokumendid on korrast ära või midagi on seadustamata. Tulenevalt seadustamise puudulikkusest peab omanik tegema lisakulutusi ja astuma paar sammu tagas

Enne, kui hakkad kinnisvaraturul tegutsema, võta ühendust.