fbpx

Kinnisvaramaakler Lauri Esko

Viimsi valla kinnisvaraturu ülevaade

Käesolevas Viimsi kinnisvaraturu ülevaates võrdleme 2022. aasta I kvartalit ning 2021. aasta viimast kvartalit. Räägime korteriomandite, majade ja maade hindadest.

Elamumaad

Elamumaa hinnad on olnud olnud suhteliselt stabiilsed. Hinnatõus on olnud vaid 6 eurot ruutmeetri kohta. Kui eelmise aasta viimases kvartalis tuli elamumaa eest tasuda keskmiselt 78 eurot, siis selle aasta esimeses kvartalis oli ruutmeetri hinnaks keskmiselt 84 eurot. Elamumaade hinnad sõltuvad eelkõige kommunikatsioonide ja ehitusloa olemasolust ning loomulikult asukohast. Näiteks mereäärne elamumaa võib olla kümneid kordi kallim. Kõige kallim elamumaa müüdi selle aasta esimeses kvartalis hinnaga 828 000 eurot.

Esimeses kvartalis tehti suvilate ja majadega kokku 10 tehingut rohkem kui eelmise aasta viimases kvartalis, kus tehinguid oli 28. Elamute hinnad on võrreldava perioodiga tõusnud 251euro võrra ning suvilate hinnad 397 euro võrra. 2022 I kvartalis tuli tasuda elamu ruutmeetri eest keskmiselt 2013 eurot ning suvila eest 2662 eurot. Siinkohal tasub arvesse võtta, et suvilaid kasutatakse ka elumajadena. Suvilate kõrgem hind tuleneb looduslähedasest asukohast, mida paljud ostjad soovivad. 2022 I kvartalis müüdi kõige kallim elamu 850 000 ning suvila 260 000 euro eest. Suvilate ja elamute puhul kehtib üldjuhul sama reegel nagu korterite puhul – mida väiksem pindala, seda kõrgem ruutmeetri hind.

Majad ja suvilad

Korteriomandid

Korteriomandite tehingute arv on olnud suhteliselt stabiilne – 2021 IV kvartalis 82 ja 2022 I kvartalis 94 tehingut. Selle aasta esimeses kvartalis on tehtud kõige rohkem tehinguid Viimsis ja Haabneemes – mõlemas 34. Kõige rohkem on tehtud tehinguid korteriomanditega, mis on suuremad kui 55m2 (64 tehingut). Kõige vähem tehinguid on tehtud ühe- ja kahetoaliste korteritega (kokku 18 tehingut). Tasub arvestada, et korteriomandite puhul ei räägi me vaid korteritest, sinna alla kuuluvad ka näiteks ridaelamud ja paarismajad. Korteriomandite keskmine ruutmeetri hind on tõusnud võrreldes 2021 viimase kvartaliga 177 euro võrra. Selle aasta esimese kvartali keskmiseks ruutmeetri hinnaks oli 2342 eurot. Kõige kallimat ruutmeetri hinda – 2625 eurot – tuleb tasuda 30–54 ruutmeetri suuruste korterite eest. Kõige kallim korteriomand müüdi 2022 I kvartalis 375 000 euro eest.

3 soovitust enne kodu müümist

Hinnastamine

Üks olulisemaid aspkete kodu müügi juures on hinnastamine. Näen pidevalt olukordi, kus omanikud kaotavad oma kinnisvara müües kümneid tuhandeid eurosid. Need olukorrad tekivad tavaliselt sellest, et kuulatakse valede inimeste soovitusi. Samuti esineb ka olukordi, kus tulenevalt teadmatusest kinnisvaraturu suhtes  ei suudeta oma kodu isegi 3 aasta jooksul müüdud saada.

Miniremont

Kerge sanitaarremont võib kinnisvara müügihinda kümmekond protsenti tõsta. Vaata üle vannitoa vuugid, plekid või kriimud jms seintes. Müüdav kinnisvara võiks mõistagi olla puhas. Mõnikord pingutavad omanikud remondiga üle, mille tulemusena kasvab küll hind, kuid remondi kulud ületavad kinnisvara väärtuse kasvu. 

Dokumentasioon

Oled korteris või majas ise midagi ümber ehitanud? Kas kõik vajalikud dokumendid tehtud muudatuste kohta on olemas? Kui ei, siis tegele dokumentide korrastamisega kindlasti enne müügiprotsessi algust, kuna muidu võivad ostjal tekkida probleemid pangast laenu saamisel.

"Ma loodan, et see artikkel oli sinu jaoks kuidagi kasulik. Kui sa plaanid oma kinnisvara müüma hakata, siis ole hea, võta minuga ühendust. Ma aitan sul kinnisvara õigesti hinnastada ning müüa seda võimalikult kõrge hinna eest."
Lauri Esko
1Partner Kinnisvara