fbpx

Kinnisvaramaakler Lauri Esko

Saue valla kinnisvaraturu ülevaade

Artiklis on võrdluse all 2022. aasta esimese ja teise kvartali korteriomandite, majade ja maade hind Saue vallas. 
Artiklist leiab kolm soovitust, mida teha enne kinnisvara müümist.

Elamumaad

Elamumaa hinnad on püsinud suhteliselt stabiilsed. Saue vallas tuli käesoleva aasta II kvartalis tasuda elamumaa eest keskmiselt 55 eurot ruutmeetri eest, mida on ligikaudu 7 euro võrra rohkem kui esimeses kvartalis. Kui võrrelda Saue valla piirkondi, on elamumaade hinnad väga erinevad. Värskeimatel andmetel tuleb kõige rohkem ehk ca 66 eurot ruutmeetri eest tasuda Alliku külas, kus on ka tehtud kõige rohkem tehinguid – 40. Elamumaade hinnad sõltuvad eelkõige kommunikatsioonide ja ehitusloa olemasolust ning loomulikult asukohast. Näiteks privaatne elamumaa võib olla kordi kallim. Piirkonnas, kus on korralik infrastruktuur (koolid, lasteaiad, poed jne) on elamumaad alati hinnas. Kõige kallim elamumaa müüdi Saue vallas tänavu teises kvartalis hinnaga 196 000 eurot.

Selle aasta esimeses kvartalis tehti suvilate ja majadega 11 tehingut rohkem kui teises kvartalis, mil tehinguid oli 22. Elamute hinnad on võrreldava perioodiga tõusnud 92 euro ning suvilate hinnad langenud 485 euro võrra ruutmeetri kohta. Kuna tehinguid suvilatega on tehtud võrreldava perioodi jooksul vähe, vastavalt 11 ja 15, siis suvilate suurt ruutmeetri hinna liikumist on mõjutanud üksikud tehingud, mis on tehtud kõrge või hoopis väga madala hinnaga. Käesoleva aasta teises kvartalis tuli Saue vallas tasuda elamu ruutmeetri eest keskmiselt 1610 eurot ja suvila puhul 1267 eurot. Siinkohal tasub arvesse võtta, et suvilaid kasutatakse ka elumajadena. Tänavu on tulnud elamu eest suurimat ruutmeetri hinda maksta Saue linnas (1499 eurot/m2 ) ja Laagris (1480eurot/m2 ). Sellel aastal on Saue vallas kõige kallim elamu müüdud 485 000 ja suvila 115 000 euro eest. Suvilate ja elamute puhul kehtib üldjuhul sama reegel nagu korterite puhul – mida väiksem pindala, seda kõrgem ruutmeetri hind.

Majad ja suvilad

Korteriomandid

Korteriomandite tehingute arv Saue vallas kukkus teises kvartalis võrreldes esimese kvartaliga järsult. Kui esimeses kvartalis tehti kokku 131 ostu-müügitehingut, siis teises kvartalis 74. Käesoleval aastal on tehtud kõige rohkem tehinguid Saue linnas ja Laagri alevikus – vastavalt 83 ja 53. Saue valla keskmised ruutmeetri hinnad eurodes on tänavu esimesel poolaastal piirkondade kaupa olnud järgmised: Alliku küla 2395, Hüüru küla 1718, Laagri alevik 2501, Laitse küla 906, Riisipere 914, Saue linn 2230, Turba 669, Ääsmäe küla 1349. Kõige rohkem on tehtud tehinguid korteriomanditega, mis on suuremad kui 70 m2 . Kõige vähem tehinguid on tehtud ühe- ja kahetoaliste korteritega. Tasub arvestada, et korteriomandite puhul ei räägi me vaid korteritest, vaid sinna alla kuuluvad ka näiteks ridaelamud ja paarismajad. Saue valla korteriomandite keskmine ruutmeetri hind langes võrreldes 2022. aasta esimese kvartaliga teises kvartalis ca 90 euro võrra. Selle aasta esimese kvartali keskmine ruutmeetri hind oli 2098 eurot, kuid teise kvartali keskmiseks ruutmeetri hinnaks kujunes 1909 eurot. Kõige kallimat keskmist ruutmeetri hinda – 2126 eurot – tuleb tasuda suuremate kui 70 ruutmeetri suuruste korteriomandite ehk paarismajade ja ridaelamute eest. Käesoleval aastal on kõige kallim korteriomand Saue vallas müüdud 344 900 euro eest.

Hinnastamine

Üks olulisemaid aspkete kodu müügi juures on hinnastamine. Näen pidevalt olukordi, kus omanikud kaotavad oma kinnisvara müües kümneid tuhandeid eurosid. Need olukorrad tekivad tavaliselt sellest, et kuulatakse valede inimeste soovitusi. Samuti esineb ka olukordi, kus tulenevalt teadmatusest kinnisvaraturu suhtes  ei suudeta oma kodu isegi 3 aasta jooksul müüdud saada.

Miniremont

Kerge sanitaarremont võib kinnisvara müügihinda kümmekond protsenti tõsta. Vaata üle vannitoa vuugid, plekid või kriimud jms seintes. Müüdav kinnisvara võiks mõistagi olla puhas. Mõnikord pingutavad omanikud remondiga üle, mille tulemusena kasvab küll hind, kuid remondi kulud ületavad kinnisvara väärtuse kasvu. 

Dokumentasioon

Oled korteris või majas ise midagi ümber ehitanud? Kas kõik vajalikud dokumendid tehtud muudatuste kohta on olemas? Kui ei, siis tegele dokumentide korrastamisega kindlasti enne müügiprotsessi algust, kuna muidu võivad ostjal tekkida probleemid pangast laenu saamisel.

"Ma loodan, et see artikkel oli sinu jaoks kasulik. Kui sa plaanid oma kinnisvara müüma hakata, siis ole hea, võta minuga ühendust. Ma aitan sul kinnisvara õigesti hinnastada ning müüa seda parima turuhinna eest.
Lauri Esko - Kutseline maakler
1Partner Kinnisvara