fbpx

Kinnisvaramaakler Lauri Esko

Kolm soovitust kinnisvara ostmiseks ja müümiseks aastal 2023.

Soovitused OSTJALE:

1. Tehke pakkumisi.
Oleme hetkel tugeval ostjaturul (ostjaturg tähendab seda, et ostja dikteerib hinda). Omanikud, kes tajuvad kinnisvaraturul toimuvat on valmis mõistlikke pakkumisi aktsepteerima (hinnast alla tulema). Kui suur võiks olla pakkumine? Soovitaksin pakkuda ca 5%-8% madalamat hinda müügikuulutuse hinnast. “Nalja pakkumisi”, mis on 25+% madalamad, kui müügihind ei ole mõtet teha.

2.Tõusev euribor.
Arvestage suurema kodulaenu maksega. Et tagada maksimaalne kindlus- ja turvatunne soovitaksin arvestada kodulaenu intressiks järgmise kahe aasta jooksul keskmiselt 5%.

3. Kontrollige dokumentatsiooni ning kuulutuse õigsust.
Turul liigub ka kinnisvara, mille andmed ei ole korrektsed. Näiteks on osadel kuulutustel arvestatud suletud netopinna sisse rõdu või panipaik. Samuti ei ole kõikidel objektidel olemas kasutusluba. Uurige välja võimalikud puuudused ning seejärel tehke otsus.
Kui teile puudustega objekt sobib, siis soovitaksin leppida eelmise omanikuga kokku nii, et tema kõrvaldab puudused. Et tagada eelmise omaniku poolt puuduste või dokumentatsiooni korrastamine soovitan jätta osa müügisummast notari deposiiti. Müüja saab deposiidis oleva summa kätte alles siis kui on puudused kõrvaldatud ( eelkõige kasutatakse seda praktikat kasutuslubade puhul).
Kui puuduseid kokkulepitud tähtajaks ei parandata, siis jääb deposiidis olev summa ostjale.

Soovitused MÜÜJALE:

1. Hinnastamine.
Hinnastamise puhul ärge vaadake kinnisvaraportaalide hindasid. Hetkel oleme tugeval ostjaturul ning enamik tehinguhindu on müügihindadest ca 5%-10 % madalamad. Hindamisakti tellimine ei ole mõistlik, kuna see ei arvesta kinnisvara tulevikuväärtust. Soovitaksin konsulteerida maakleritega, kes päriselt tunnevad turgu ning tegelevad pidevalt müügiga.

 2. Varuge kannatust.
Praegusel turul ei ole enam kinnisvara müümine ajaliselt sama lihtne ja kiire, kui see oli aastal 2022 või 2021. Korterite müügiperiood ulatub 5-6 kuuni, majade müük võib kesta kuni aasta.

3. Kasutage müümisel hea maakleri abi.
Julgen kinnitada, et asjatundlik maakler toob kodu müümisel ca 5%-10% rohkem tulu, kui sa oleksid saanud seda ise müües. Samuti ei pea omanik kulutama aega hinnastamisele, kinnisvara näitamisele, ega panustama raha turundusse.

Kas praegu tasub kinnisvara osta või müüa?
Kui vahetate kodu enam-vähem sama perioodi jooksul, siis ei ole teil kinnisvara hinnas midagi võita ega kaotada. Kui plaanite uude kohta elama jääda kauem kui viieks aastaks, siis võin kinnitada, et 5 aasta pärast maksab Teie kodu rohkem, kui praegu. 

Lauri Esko

Kutseline

Kinnisvaramaakler
Lauri Esko

Viimase 2 aasta statistika:

105 õnnelikku
klienti

45
müüki

5.8 mln €
tehingute käivet

Millega olen abiks?